Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
15.11 Flag icon
15.03.2015

Lightopia

Dit wordt dé tentoonstelling van het jaar in het Design Museum Gent en is een realisatie in samenwerking met het Vitra Design Museum.

“Lightopia is de eerste tentoonstelling die het ontwerp van licht niet alleen in deelaspecten – zoals lichtkunst of lichtdesign – aanpakt, maar die verschillende facetten van het lichtdesign samenbrengt en met actuele discussies verbindt.” Jolanthe Kugler, curator.

Het elektrische licht heeft als geen ander medium de afgelopen eeuw voor opschudding in onze leefruimte gezorgd. Het veranderde onze steden, schiep nieuwe levens- en werkvormen en werd de motor van vooruitgang voor industrie, medicijnen en communicatie. Door nieuwe lichttechnologieën vindt er in de wereld van het kunstlicht tegenwoordig een ingrijpende verandering plaats. De tentoonstelling Lightopia is gewijd aan deze ontwikkeling. Het is de eerste tentoonstelling, die het thema lichtdesign omvattend presenteert met voorbeelden uit kunst, design, architectuur en andere disciplines.

Lightopia omvat ongeveer 300 kunstwerken, waaronder talrijke iconen uit de tot nu toe nog nooit tentoongestelde lampenverzameling van het Vitra Design Museum, onder andere ontwerpen van Wilhelm Wagenfeld, Achille Castiglioni, Gino Sarfatti en Ingo Maurer. Andere tentoonstellingstukken maken de performatieve kracht van het licht aanschouwelijk, zoals de beroemde licht-ruimte modulator van László Moholy-Nagy of de spectaculaire reconstructie van een discotheek uit 1968, die volledig van translucent plexiglas gemaakt is. Centraal staan echter ontwerpen van hedendaagse designers en kunstenaars zoals Olafur Eliasson, Troika, Chris Faser, Front Design, Daan Roosegaarde, Joris Laarman, die nieuwe ontwerpmogelijkheden met licht laten zien. Onder de installaties bevinden zich eveneens interactieve, waarin de bezoeker de elementaire kracht van het licht zelf kan beleven. Vanuit de dialoog tussen de tentoongestelde stukken ontstaat in Lightopia een panorama van lichtdesign – vanaf het begin van de industriële ontwikkeling tot en met visioenen, die onze toekomst zullen bepalen.

Met haar interdisciplinaire opzet laat de tentoonstelling Lightopia zien hoe het lichtdesign een stempel op de leefruimte van de moderne tijd heeft gedrukt en onderzoekt ze de aanwezige paradigma-wisseling en plaatst lichtdesign in een grotere cultuurhistorische samenhang.

Aanvullend bij deze tentoonstelling gaan verschillende Belgische ontwerpers de uitdaging aan om lichtinstallaties/concepten te presenteren in de 18de-eeuwse stijlinterieurs van het Hotel De Coninck.
Daarenboven organiseert eind januari 2015 de Stad Gent voor de 3de keer het populaire Lichtfestival, met lichtinstallaties van hoge artistieke kwaliteit, waarbinnen de tentoonstelling in het Design Museum Gent perfect past.

Lightopia is een must voor al wie van design, kunst, architectuur, vernieuwing en experiment houdt!

Lightopia Droog
Lightopia Sarfatti