Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
8.09 Flag icon
18.09.2022

De spreekstoelen

In de Sint-Jacobskerk

De Spreekstoelen is een onderzoek naar herbestemming van de in onbruik geraakte iconische kerk- of bidstoel. Stelselmatig verdwenen ze uit de kerken, ingeruild voor meer comfortabele zitjes, of afgedankt in het spoor van de secularisatie. Metershoog staan ze opgestapeld in donkere kelders, wachtend op een tweede leven. Als stille getuigen van een rijk verleden.

In de loop van 2022 kregen vaklui en designers, studenten, buurtbewoners, kunstenaars en performers, jong en oud, bekend en onbekend en met verschillende culturele en religieuze achtergronden carte blanche om een stoel te herscheppen tot een nieuw object. Van waardige restauratie tot radicale transformatie. Elke kerkstoel kreeg zo een nieuwe identiteit: een nieuw verhaal, een nieuwe functie, een nieuwe naam.

Na hun transformatie keren de kerkstoelen terug naar de Sint-Jacobskerk waar ze elk hun nieuw samengestelde verhaal zullen prediken. Een lofzang op de individuele verbeelding. Amen!

Een project van Onbetaalbaar i.s.m. CAMPO, 019, Design Museum Gent
Met de steun van de Vlaamse Overheid