Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
3.04 Flag icon
13.09.2015

Van Vlinders en Mieren

In 2015 is het precies 60 jaar geleden dat Arne Jacobsen zijn nu wereldberoemde Vlinder-stoel gestalte gaf. Producent Fritz Hansen zet de vlinder in de bloemetjes met twee feestelijke edities: een een flinke man met blauwe schelp en bruine poten en een elegante vrouw gehuld in zacht roze op vergulde pootjes. Een vrolijk gestemd feestgezelschap verwelkomt de liefhebbers van vlinders en mieren.

Even vederlicht is het project Deense vlinders van hout. In 2013 namen studenten en alumni Interieur & Design Thomas More Hogeschool Mechelen de Vlinders onder handen. Uit zitschelpen afgedankt in de fabriek ontpoppen zich frisse make-overs en andersoortige beestjes. Fraai om zien hoe die ‘gevallen vlinders’ een nieuwe lente tegemoet fladderen.

Naast zovele Vlinders kunnen de Mier-stoelen van Arne Jacobsen niet ontbreken. Onder de kleurige verschijning van de installatie Copy Right (2006) van het Deense kunstenaarscollectief Superflex schuilt echter een angeltje. Met een handzaag werden de zitschelpen van tachtig kleurige mieren bijgewerkt tot ze meer gaan lijken op het oorspronkelijke model. De massaal geproduceerde heredities van het ontwerp uit 1953 worden opnieuw unieke creaties. Superflex stelt minzaam maar doordacht vragen bij het vrijwaren van authenticiteit en het recht op kopiëren/deformeren.