Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

21.04.2021

Wiki Women Design

SchrijfsessieHeel wat vrouwen hebben hun stempel gedrukt op het ontwerperfgoed in België maar bleven alsnog onder de radar. Met het project Wiki Women Designwil het Vlaams Architectuurinstuut via Wikipedia-schrijfsessies een grote inhaalbeweging doen om dit gat in de ontwerpgeschiedenis te verkleinen.

Deze schrijfsessie behandelt vrouwelijke ontwerpers uit het archief van Nationaal Documentatiecentrum voor de Kunstambachten (NDK) dat zich in Design Museum Gent bevindt.

In aanloop naar Expo 58 stichtte de toenmalige conservator van Design Museum Gent, Adelbert Van de Walle, het Nationaal Documentatiecentrum voor de Kunstambachten (NDK). Van de Walle was betrokken bij de organisatie van de wereldtentoonstelling in Brussel als ondervoorzitter van de Klasse van Toegepaste Kunsten en Kunstambachten en was verantwoordelijk voor de centralisatie van de documentatie. Voor deze opdracht verzamelde hij over heel België curriculum vitae, adressen, catalogi en beeldmateriaal van kunstenaars, ateliers en fabrieken die actief waren in hedendaagse visuele kunst waaronder hij zowel kunstambachten, binnenhuiskunst en industrial design als schilder- en beeldhouwkunst begreep.

Na afloop van Expo 58 bleef Adelbert Van de Walle dit documentatiecentrum systematisch aanvullen. Van 1974 tot 2014 werd de reeks verdergezet door zijn opvolger Lieven Daenens. De verzameling geeft ons een unieke inkijk in de naoorlogse wereld van de kunstambachten en documenteert ook de werking van Design Museum Gent.

Planning

  • 10:15-10:30 Welkomstwoord
  • 10:30-11:15: Introductie Vlaams Architectuurinstituut over Wiki Women Design & Wikipedia
  • 11:15-11:30: Toewijzing onderwerpen & bijhorende documentatie
  • 11:30-14:30: Je leest je in en schrijft tekst over onderwerp
  • Lunch (aangeboden door Design Museum Gent)
  • 14:30-16:00: Demonstratie van Geert Van Pamel (voorzitter Wikimedia Belgium) & publiceren van de artikels op Wikipedia
  • 16:00-17:45: Afsluiter & bezoek aan tentoonstelling in Design Museum Gent

Reserveer