Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Alonso collectie
COLLECTIE

De Alonso International Glass Collection

koestert een eeuw glaskunst

door Bernadette De Loose en María Alonso

Tijdens zijn verblijf in Brussel, eerst als Spaans diplomaat en dan als hoog ambtenaar van de Europese Unie, raakte Antonio Alonso (1936-2011) geïnteresseerd in de kwaliteit en de mogelijkheden van glas. Het werd een passie om kristal en glaswerk te verzamelen. Gedurende tientallen jaren bezocht hij veilingen, antiekwinkels en rommelmarkten.

De collectie is heel verscheiden, zowel qua vormen als qua technieken en beslaat de periode van eind 19de eeuw tot ongeveer 1990.

Het accent ligt op glaswerk uit de ateliers van Val Saint-Lambert, een bedrijf dat op het eind van de 19de eeuw, onder leiding van artistiek directeur Léon Ledru, betere tijden beleefde. Tijdens het interbellum won het bedrijf een aantal prijzen met inzendingen voor L’Exposition des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, alsook op de wereldtentoonstellingen van 1930 en 1935. Enkele modellen zijn opgenomen in de verzameling Alonso.

Alonso 48

Tot de collectie behoren ook juweeltjes van de Franse art nouveau. De glaskunstenaar Emile Gallé is met meerdere objecten vertegenwoordigd.

Ook Duits, Boheems, Italiaans en Fins glaswerk werd door Antonio Alonso toegevoegd. Naoorlogse ontwerpen worden vooral vertegenwoordigd door Studio Glass, glaswerk meestal geproduceerd in een kleine oven in het atelier van de kunstenaar.

De kunst van het kristal heeft weliswaar niet altijd de verdiende aandacht gekregen in Spanje, het thuisland van de verzamelaar. In 2005 werd een groot deel van de collectie vanuit Segovia naar Gent overgebracht en er tentoongesteld. Vijf jaar later werden nog een twintigtal stukken toegevoegd. Sindsdien zijn niet minder dan honderdtwintig objecten in langdurige bruikleen.

Alonso vazen

Topstukken uit de verzameling werden opgenomen in de grote tentoonstelling Design Derby 1815-2015, BE-NL, een co-productie van het Museum Boijmans Van Beuningen en Design Museum Gent. In het voorjaar 2016 werd in de Japanse ambassade in Brussel een kleine expositie gebracht met als thema Japonisme in art nouveau glas. Prof. Dr. Werner Adriaenssens verzorgde hierbij een lezing. Tijdens Erfgoeddag 2016 mocht Astrid Maton, meester in het Japans bloemschikken, een selectie van de vazen gebruiken om haar Ikebana expertise te etaleren.

In het voorjaar 2018 selecteerden de curatoren voor de nieuwe collectiepresentatie Object Stories. Een kijk op de collectie een aantal topstukken uit de glasverzameling. Een 15-tal andere objecten worden gepresenteerd in het 18de-eeuwse Hotel De Coninck.

Meer info