Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Vandaag open van 10:00 tot 18:00
plan je bezoek
Expo

18.05.2018

“While I was filling the container with water...”

Werkplaats Typografie — Moriz Oberberger

Een project van 019 i.s.m. Design Museum Gent

Maak kennis met Herta, een oude dame. Dit fictieve personage is een intieme gesprekspartner voor Moriz Oberberger. Herta perfectioneerde haar dagelijkse handelingen. Zij is de personificatie van het heden. Haar levenservaringen brachten haar tot dit punt. Herta’s leven is ongepland, maar desondanks heeft ze absoluut geen vrije tijd. Elke beweging leidt simpelweg tot de volgende. Het maakt haar bewust van haar essentiële zelve.

Voor dit billboard staat Herta in het WT-gebouw, meer bepaald in de keuken. De keuken is het hart van deze school. Het is het sociale ontmoetingspunt voor de eerste koffie van de dag, voor gemeenschappelijke lunches, discussies en spelletjes. Het is een ruimte waar nieuwe ideeën ontstaan. Deze scène is dan ook een momentopname van een typische situatie tijdens een WT-dag, waar de omgeving voortdurend transformeert, nieuwe input geeft voor het werk en waar je af en toe de sporen van andere deelnemers tegenkomt.

Moriz Oberberger is een Italiaans grafisch ontwerper en illustrator die momenteel deelnemer is aan Werkplaats Typografie (WT), een designschool in Arnhem, Nederland. In zijn werk onderzoekt Moriz de interactie tussen de onbelangrijkheid en het belang van het dagelijks leven. Hij focust op alledaagse handelingen, de alledaagse voorwerpen die mensen gebruiken en de omgevingen waarin ze worden geplaatst. Subtiele observaties evolueren naar een veelvoud aan verborgen verhalen uit parallelle werelden die op een speelse manier worden vastgelegd. Deze verhalen worden verteld in verschillende media, gaande van tekeningen, verhalen en boeken tot spelletjes.

De Werkplaats Typografie (WT), onderdeel van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten, is een tweejarig grafisch ontwerp masterprogramma, opgericht in 1998. Het doel van de opleiding is om getalenteerde studenten een onafhankelijke ontwerppraktijk te laten opzetten. Er wordt aan artistieke, discursieve en praktische kwaliteiten gewerkt door middel van zelfgeorganiseerde groepsprojecten, opdrachten van externe opdrachtgevers, individuele projecten en diverse workshops.

Het billboard aan de zijgevel van Design Museum Gent in de Drabstraat is een doorlopend project van het Gentse grafisch collectief 019. Het functioneert als een alternatief tentoonstellingsplatform voor grafische ontwerpers. Elk ontwerp blijft 2 maanden hangen. Het 50 vierkante meter grote billboard is een restant van het tentoonstellingsproject 019 — Museum Of Moving Practice uit 2017 waarbij het collectief tijdelijk een gedeelte van het museum innam. Billboard is gebaseerd op het Billboard Series-concept dat sinds september 2015 aan het gebouw van 019 op Dok Noord hangt (een project van artlead, All Things Contemporary Vzw & 019).

Vorige billboards

≃01:05:24

https://badbadbadbad.com/Description_file_txt_0052847594724335828284948
Bráulio Amado is een grafisch ontwerper en illustrator uit Portugal die momenteel in New York City woont. Hij werkte reeds als ontwerper bij Pentagram NYC en als artdirector bij Bloomberg Bus, om daarna aan de slag te gaan bij het New Yorkse kantoor van Wieden+Kennedy. Vandaag heeft hij zijn eigen studio, BAD Studio — Braulio Amado Design Studio.

Experimental Jetset

Het ontwerp van Experimental Jetset (grafisch ontwerpcollectief, Amsterdam, NL) refereert aan publieke instructies in een stedelijke context, zoals stadskaarten, plattegronden, tabellen, verkeersborden, … De grafische plaatsaanduiding is tegelijk ook een tijdsaanduiding; een landkaart van tijd en ruimte. Het ontwerp is tevens gebaseerd op een bestaand diagram uit het boek The Nature of the Physical World (1927). Het geheel ziet er functioneel uit, maar heeft tegelijk ook een raadselachtig karakter.