Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
28.04 Flag icon
5.01.2020

Ensembles

Ensembles toont de resultaten van de restauratie van drie belangwekkende interieurs uit de collectie. Drie ensembles van Henry van de Velde, Huib Hoste en Alfred Hendrickx werden recent onderzocht en behandeld met de steun van het Léon Courtin-Marcelle Bouché Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Er is ook een uniek bureaumeubel te zien dat Jules Wabbes ontwierp voor het Brusselse kantoorgebouw Foncolin, en dat Design Museum Gent van hetzelfde fonds in langdurige bruikleen krijgt.


Meubels voor Woning Thyl van de Velde

Henry van de Velde, de meest toonaangevende Belgische figuur van het modernisme, ontwierp dit ensemble als geschenk voor het huwelijk van zijn zoon Thyl. Deze meubels hadden in de loop der tijd een slordig uitgevoerde afwerking met hoogglanslak gekregen. We legden de originele verflaag terug bloot, waardoor een mooie patine aan de oppervlakte kwam. Voor het blad van de grote tafel bleek dit technisch niet haalbaar. De verflagen waren in te slechte staat en chemisch met elkaar vermengd geraakt. We gaven het tafelblad daarom een nieuwe verflaag. Bij de salontafel bleek de originele laag van de onderkant af te wijken van de blauwe kleur van de rest van het ensemble. We herstelden die originele zwarte laag. Aan de boven­kant tonen we de originele blauwe verflaag in haar nogal gehavende staat. Die slijtage is nu eenmaal het gevolg van het intensieve gebruik van de tafel en maakt deel uit van haar levensverhaal. De linkse buffetkast is nog niet gerestaureerd. Bij de behandeling van de rechtse buffetkast kwam aan het licht dat ook de handvaten oorspronkelijk zwart waren.

Sofa en stoelen uit het Huis van de Provincie ­Antwerpen op Expo 58

Deze sofa en stoelen waren in 1958 te zien op een tentoon­stelling over kunstambachten van de provincie Antwerpen op de wereldtentoonstelling in Brussel. De zitting van de sofa had zijn oorspronkelijke vorm verloren. Bij een vroegere amateuristische herstelling had men op een onconventionele manier vulling toegevoegd en in plaats van jute stroken een of andere plaat gebruikt om alles op zijn plaats te houden. Hierdoor stond de zitting erg bol, terwijl ze door Hendrickx vlak was ontworpen. Met de restauratie probeerden we dit vlakke ontwerp opnieuw te benaderen. Bovendien was het polyurethaan­schuim binnenin hard geworden en verkruimeld. We vervingen dit chemisch onstabiele materiaal door twee stabiele materialen, die de zitting zijn stevigheid teruggaven.

Meubels voor Woning Geerardijn

Deze meubels zijn ontworpen door architect Huib Hoste voor een woning in Sint-Andries (Brugge). De meubels werden in de loop der tijd verschillend behandeld, wat per meubel af te leiden valt van de opeenvolgende verflagen. De kleuren van de buffetkast, de eetkamerstoelen en de kapstok zijn heel waarschijnlijk nog deels origineel. De andere meubels zijn meerdere keren overschilderd. De analyse van de verflagen is complex en het is onduidelijk welke lagen voorbereidende lagen zijn en welke bedoeld waren als afwerking. Bij zoveel onzekerheid is het blootleggen van een bepaalde laag niet overtuigend. We kozen ervoor om de huidige toestand van de meubels te behouden en enkel de meest storende lacunes te retoucheren. Het bureaumeubel vormt hierop een uitzondering. Dit werd recent aan de collectie toegevoegd en had acht verflagen waarvan de laatste egaal bruin was. Omdat die kleur storend was, keerden we bij dit meubel wel terug naar een vroegere verflaag in rood en zwart, die ook voorkwam bij een deel van de andere meubels.