Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
2.04 Flag icon
31.12.2022

Het narrenschip

Objecten van vervoer(ing)

Buiten de muren

Design Museum Gent breidt uit en is daarom gesloten tot in 2026. Het ideale moment om met de collectie naar andere locaties te reizen. De eerste halte is Frac Grand Large in Duinkerke.

Vervoer: zijn we de weg kwijt of kunnen we zonder? De hunkering naar om constant te vervoeren, daar draait de expo Het narrenschip (La Nef des fous) in Frac om. Als bij een wonderbaarlijke visvangst brengt de coproductie verrassende objecten uit de collectie van Design Museum Gent samen met een selectie films en werken van diverse kunstenaars uit het Frac. De tentoonstelling richt zich op de waanzin van transport, dat objecten, materialen en mensen steeds vaker en sneller vervoert. Misschien is deze expo wel het afscheid van een samenleving van materiële weelde?

De tentoonstelling knipoogt naar Het narrenschip, het schilderij van Jeroen Bosch waarin vervreemde personages in een geïmproviseerde boot koers zetten in de hoop ergens onderweg een wonder of een andere realiteit te ontdekken. De geest van Bosch’ vaartuig spookt overal in de tentoonstelling. Curator Mathilde Sauzet heeft objecten uit de collectie gekozen die een verhaal vertellen, vol humor, kitsch en verbeelding. Ze plaatst deze 20e eeuwse designobjecten tegenover films en foto’s van hedendaagse kunstenaars zodat er een bijzonder spanningsveld ontstaat in een scenografie van ontwerper Julien Carretero.

Meer info