Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo

18.05.2018

Object Stories

Een kijk op de collectie

Object Stories presenteert een nieuwe kijk op de rijkdom van de grootste designcollectie van België. De presentatie toont zo’n tweehonderd objecten van 1805 tot vandaag: een combinatie van topstukken en lievelingsstukken vanuit een geschiedkundige én persoonlijke blik van diverse museummedewerkers. De collectiestukken in Object Stories staan niet in dienst van één overkoepelend thema of dé geschiedenis van design. De objecten gaan hier zelf met de aandacht lopen, als individuele vertellers van verhalen en betekenissen.

Zes betekenislagen

Omdat het gebruiksvoorwerpen zijn, ontsnappen designobjecten vaak aan onze aandacht. Hier, in de context van een museum, nodigen ze ons uit om goed te kijken. Een object draagt meerdere betekenissen in zich. Bij de start van Object Stories kies je één van de zes betekenislagen als rode draad. Elke route bekijkt tien objecten vanuit een bepaalde blik. Wisselende betekenislagen stellen de bezoeker in staat om de presentatie en de collectiestukken op verschillende manieren te ervaren.

Commissions & Commissioners

Wie gaf de opdracht tot een object en waarom?

Zonder hun opdrachtgevers zouden de meeste objecten uit Commissions & Commissioners er niet zijn geweest. Opdrachten nemen in de designwereld uiteenlopende vormen aan. Privépersonen bestellen meubels voor een specifieke woning en bedrijven binden ontwerpers aan zich vanuit een marktstrategie.

Making Matters

Hoe is een object gemaakt?

Vaak zijn het maakproces en de zoektocht naar nieuwe materialen en productiemodellen voor ontwerpers minstens even belangrijk als het resultaat. Sommige objecten uit Making Matters verpersoonlijken technische sleutelmomenten uit de designgeschiedenis, andere zijn het resultaat van deskundigheid in een techniek en het perfectioneren ervan als handelsmerk.

Curiosity

Welke curieuze verhalen vertellen objecten?

De stukken van Curiosity brengen verwondering en geven aanleiding tot een gesprek. Sommige objecten prikkelen de nieuwsgierigheid door hun merkwaardige uitzicht of door hun niet-alledaagse functie. Andere stukken zijn buitenbeentjes in de collectie of ontstonden op een bijzondere manier.

Responsible Objects

Wanneer is een object sociaal of ecologisch verantwoord?

Responsible Objects toont objecten die ontstaan zijn als ‘wereldverbeteraars’, vanuit de maatschappelijke gedrevenheid van hun ontwerpers. We zien voorbeelden doorheen de geschiedenis van kwalitatief meubilair voor de midden- en arbeidersklasse, doe-het-zelfdesign en ecologische designstrategieën zoals recyclage en lokale productiemethodes.

Bauhaus 100!

Sporen van een legendarische ontwerpschool

In 2019 werd de honderdste verjaardag van Bauhaus gevierd, de invloedrijke Duitse avant-garde ontwerpschool. Kunstenaars, architecten en ambachtslui droegen er samen een allesomvattende abstracte ontwerptaal uit waarmee ze, na de vreselijke Eerste Wereldoorlog, de nieuwe samenleving wilden vormgeven. We onderzochten of de ideeën van Bauhaus sporen nalieten in het Belgische deel van onze collectie.

Children’s Choices

Hoe kijken kinderen naar designobjecten?

Zeven kinderen verkenden de museumcollectie en kozen een voorwerp dat hen bijzonder aanspreekt. Luister naar hun verhaal en bekijk de objecten in de opstelling met een andere blik! Met het boekje Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet als leidraad kan je met kinderen spelenderwijs tien objecten in Object Stories ontdekken.