Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
F88 in het atelier van MVS (Galgenberg, Gent) © The Maarten Van Severen Foundation
COLLECTIE

F88

Maarten Van Severen

door Eva Van Regenmortel

Dit zeteltje is een vroeg ontwerp van Maarten Van Severen, de bekendste Belgische ontwerper van zijn generatie. F88 staat voor Fauteuil 1988. In datzelfde jaar ontwierp hij een kast en twee tafels: K88, T88A en T88W. Alle vier hebben ze dezelfde uitgepuurde vormgeving waarvoor hun ontwerper bekend zou worden.

Maarten Van Severen had enkele jaren architectuur gestudeerd aan Sint-Lucas, maar was met die studie gestopt om te gaan werken voor het Gentse architectenbureau van Monique Stoop. Er volgden een vijftal jaren waarin hij voor haar interieurs en meubels tekende. Voor enkele projecten voerde hij de ontwerpen ook mee uit op de werf. Hij had ook interieurprojecten lopen met zijn broer Fabiaan.

Ook voor zichzelf en zijn gezin maakte hij meubels, omdat hij zijn gading niet vond in het aanbod. In F88 zit je heel laag waardoor je glas wijn naast je op de grond kan staan. Vrouwenbenen komen erin mooi tot hun recht. En de gebogen rugleuning in leer biedt warmte en beslotenheid. Op een stoel van Maarten Van Severen was het nog wachten tot 1992 met de CN° II (Chair Number Two), de voorloper van dat andere ontwerp dat in 1998 zijn grote doorbraak zou betekenen: de .03 voor Vitra.  

F88 in het woongedeelte van het atelier. Foto Fien Muller © The Maarten Van Severen Foundation
F88 in het woongedeelte van het atelier
F88 zoals ingezonden voor de beurs Decosit (met textiel van Marc Van Hoe)

F88 toonde hij voor het eerst op de textielbeurs Decosit in 1988, waarvan de organisatoren aan een handvol ontwerpers hadden gevraagd om een troon te maken. Voor de zitting werkte hij samen met textielontwerper Marc Van Hoe. Voor de rugleuning van dit eerste exemplaar recupereerde hij een transportband, waarvan de perforaties het ritme in stroken bepalen.

Na die beurs was dit zeteltje tot 2015 in gebruik in het gezin van Maarten Van Severen. Sindsdien staat het opgesteld in de collectiepresentatie Maarten Van Severen & Co, waarin we zijn werk in verband brengen met dat van geestverwanten. Design Museum Gent beheert trouwens de grootste collectie objecten van Maarten Van Severen ter wereld. Die collectie is deels opgebouwd door het museum sinds de jaren 1990, en bestaat deels uit objecten uit de nalatenschap van de ontwerper, waaronder studies en prototypes zoals dit zeteltje. Design Museum Gent werkt nauw samen met The Maarten Van Severen Foundation om het werk van Maarten Van Severen levendig te houden.

postkaart met info over het project voor Decosit

Postkaart over het project voor Decosit