Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
1.07 Flag icon
12.09.2021

OpenStructures

PlayStation 3.0

Design Museum Gent presenteert deze zomer OpenStructures als speel-, ontwerp- en bouwmethode voor jong en oud.

OpenStructures nodigt uit om modulaire objecten te ontwerpen die steeds weer kunnen worden aangepast, opgewaardeerd en tot in het oneindige kunnen worden geherconfigureerd. Meer dan 300 auteurs hebben tot vandaag met het systeem geëxperimenteerd en er de meest verschillende ontwerpen aan toegevoegd: van eenvoudige alledaagse voorwerpen tot spellen, gereedschap, meubilair en volledige interieurs.

De installatie bestaat uit een groeiende verzameling elementen en materialen, die in elkaar kunnen worden geplugd en zo in steeds wisselende constellaties opnieuw worden ingezet. Eens een product of ontwerp afgedankt is, kunnen de onderdelen ervan gebruikt worden in een nieuw ontwerp. Zo kunnen we onze omgeving duurzaam, veelvormig, uniek en op een speelse manier vormgeven.

Hiervoor stelde OpenStructures een gemeenschappelijk raster op. Iedereen kan elementen uit de online database downloaden, aanpassen en weer toevoegen binnen dit open ontwerpsysteem.

Ontdek zelf OpenStructures deze zomer als installatie in Design Museum Gent en ga aan de slag als ontwerper! Je kan er aan het werk gaan met een verzameling onderdelen uit de database. De installatie is vrij te bezoeken tussen 1.07 en 12.09 en tijdens verschillende dagateliers kunnen kinderen ermee aan de slag gaan.

Interventies

Gedurende de eerste twee weken van september wordt de PlayStation ingenomen door studenten van Kask - School of Arts in Gent. Vier Bachelor studenten uit de afdelingen Textiel en Autonome Vormgeving gaan elk om beurt aan de slag en installeren ook eigen werk. Hierbij combineren ze bestaande stukken uit het OpenStructures archief met hun eigen onderdelen en geven op die manier een persoonlijke focus aan de installatie. Ga zelf aan de slag als ontwerper met hun unieke ontwerpen en brei je eigen vervolg aan de installatie. 

Wanneer? 02.09 (tijdens de Nocturne), 03.09, 09.09 en 10.09 telkens van 13:00 tot 17:00.

  • Over OpenStructures

    Flag icon

    OpenStructureswerd in 2007 opgestart door ontwerper Thomas Lommée. Samen met Christiane Högner vormen zij OS_Studio, de drijvende kracht achter het collaboratief systeem.

    Voor de bredere verspreiding van deze methodologie door middel van bouw- & workshopkits werkt OS_Studio o.a. samen met Design Museum Gent, Kunstencentrum Vooruit en KASK – School of Arts. Het wordt hierbij ondersteund door Vlaanderen Circulair. Dit is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen

Partner OpenStructures