Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
15.04 Flag icon
22.06.2021

The Exploded View

The Exploded View is een grote onderzoeksmaquette van een open­getrokken woning. Ze toont hoe een huis circulair kan gebouwd worden met bio­based materialen.

The Exploded View is een huis, schaal 1 op 4, dat uit elkaar is gehaald zodat je elke wand, elke vloer en elke kant rustig kan bekijken. We geven je niet één oplossing maar vele antwoordmogelijkheden op verschillende vragen zoals: Hoe gaan we om met onze eindeloze afvalstromen en ongebruikte reststromen? Wat doen we met de enorme potentie van gewassen en schimmels uit de natuur? Wordt de landbouw de bouwmaterialenproducent van de toekomst? Hoe kunnen we gezonder wonen met meer respect voor het milieu? Hoe houden we die duurzame woningen betaalbaar? Wat kan er nu al en wat straks? En waar komen welke materialen vandaan?

The Exploded View is een researchinstallatie. We hebben samengewerkt met meer dan 40 designers, studio’s en producenten om je de duurzame materialen van vandaag, morgen en overmorgen te laten zien. We delen al onze informatie ‘open source’ en online. Voor elk materiaal kan je een QR-code scannen en kijken waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en wat er al mee kan. Je ziet ook welke uitdagingen er nog zijn en wat er verder kan worden uitgezocht of doorontwikkeld. We geven immers niet alleen antwoorden, we stellen ook vragen en nodigen je uit om die mee te onderzoeken.

The Exploded View is een pleidooi voor een herwaardering van wat waardevol is. Als we echt circulair willen leven, met respect voor de natuur, de planeet en elkaar, dan zullen we opnieuw moeten definiëren wat we waardevol vinden. “Alles van waarde is weerloos, schreef de Nederlandse dichter Lucebert. Maar wij vragen dan: “Krijgt wat weerloos is wel genoeg waarde?” Met The Exploded View pleiten we voor de waarde van het weerloze.

Design: Pascal Leboucq (Biobased Creations / Company New Heroes)
Concept: Pascal Leboucq & Lucas De Man (Biobased Creations / Company New Heroes)

The Exploded View is een initiatief van:
BPD, Jansen by ODS, Moodumo, Provincie Noord-Brabant, Buro Kade, Dutch Design Foundation en Biobased Creations (Company New Heroes).

The Exploded View wordt mede mogelijk gemaakt door:
Lectoraat BioBased Bouwen CoEBBE / Avans Hogeschool & HZ University of Applied Science, CLICKNL, Design United, Blue City, LENTE woningcorporaties, Stichting Agrodome, Primum, Greenport West-Holland, Eco+Bouw, studio ARCA, Forbo Flooring, Martens Keramiek, Ten Cate Outdoorfabrics, Energie- en Grondstoffenfabriek, Aquaminerals, ECOplex, De Wit ≠ Weismann.

Samen vormen deze organisaties The Embassy of Circular & Biobased Building. Dat is een onderdeel van World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation dat wordt gecureerd door Biobased Creations (Company New Heroes).