Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Fibre internet

het connectivistisch museum

een onderzoek naar de rol van netwerktechnologie en het museum

Wat betekent het voor een museum om deel te nemen aan de genetwerkte cultuur van vandaag? AI en netwerktechnologie bieden kansen, maar ook uitdagingen. Hoe kunnen we onze collecties beter vernetwerken door in te zetten op interoperabiliteit (gebruik van standaarden) en door onze beschrijvende metadata uit te breiden en semantisch te verrijken.? En welke rol speelt AI hierbij, zonder de zorg voor de collectie en de integriteit van de makers te verwaarlozen? 

Wat is het connectivisch museum?

Het connectivistisch museum maakt strategisch gebruik van webtechnologie en kennisnetwerken voor het structureren en positioneren van zowel del collectie als werking binnen de datasfeer, en het verbreden van zijn bereik naar diverse publieken toe. 

Digitale cultuur

we werken constant aan onze digitale cultuur. Deze vertrekt vanuit een holistische strategie en set van principes, maar laat zich voornamelijk leiden door concreet aanwezige noden en ambities.

Digitale zorg 

we zijn zorgzaam voor ons digitaal materiaal. We beschouwen digitalisering als een vorm van zorg voor onze collectie enerzijds maar tevens ook als vehikel voor het realiseren van onze maatschappelijke rol.

Netwerkcultuur 

we bouwen een netwerkcultuur uit en doen dit door inzet op netwerktechnologie. Onze APIs vormen hierbij het kloppend hart voor onze digitale werking.

Genereus 

we zijn genereus in wat we delen en doen dit met zo open mogelijke licenties. Dit op een manier dat zowel de bezoeker, hergebruiker als de ontwerper wie het werk toebehoort, op een correcte manier bediend wordt.

Engagement

we engageren een brede groep stakeholders in het hergebruiken van ons gedigitaliseerd materiaal. We stellen ons open voor nieuwe interpretaties aan de hand van zowel commissie-opdrachten (vb. Searcher, Lost in Diffusion) en publieke workshops (vb. Eggbot ikv. wijkwerking Macharius). Boven alles wensen we een gezonde voedingsbodem te genereren die inspireert en engageert.

    Hoe vernetwerken we ons digitaal?

    Om dit mogelijk te maken speelt (web-)technologie een onmiskenbare rol. Enkele kerntechnologieën en basisprincipes spelen hierin de hoofdrol:

    * Apis: We ontwikkelen onze eigen APIs, en doen dit op maat en tempo van lopende en toekomstige projecten

    * Internationale standaarden: we zetten in op internationale standaarden voor het ontsluiten van onze collecties. We maken hiervoor gebruik van standaarden zoals CIDOC-CRM, IIIF, die reeds internationaal erkend worden door het brede erfgoedveld.

    * Vlaamse applicatieprofielen: we aligneren onze data met vlaamse applicatieprofielen zoals OSLO. Op deze manier positioneren we ons niet enkel internationaal maar dragen we ook bij aan de vlaamse data space.

    * Linked open data: we verbinden onze collectie met andere organisaties door inzet op linked open data principes. Deze principes maken gebruik van gedeelde hyperlinks (linken op het internet) om informatiepunten met elkaar te verbinden 

    * Semantische verrijking: we zetten in op de semantische verrijking van onze data en doen dit zowel aan de hand geautomatiseerde processen (computer vision, automatische vertalingen) als menselijke tussenkomst (registratierichtlijnen).