Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

We werken aan nieuwe expo’s. Sommige zalen zijn daarom gesloten tot 24 oktober.
Vandaag open van 9:30 tot 17:30
plan je bezoek

Met een groep

Boek een rondleiding

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Neem tot 20 personen onder de arm en ontdek alles over onze tijdelijke expo’s, de thema’s en belangrijke periodes in de wereld van design. Toch liever een andere insteek? Geef een seintje en we werken een rondleiding op maat uit. Prangende vraag? Bel ons gerust voor praktische info op het nummer +32 9 210 10 75. Voor inhoudelijke vragen kan je terecht op designmuseum.publiekswerking@gent.be.

Rondleidingen
1,5 uur € 90 + toegangsprijs

Kleureyck

AURA by Studio Nick Verstand Photo Noortje Knulst

AURA by Nick Verstand
in collaboration with Naivi, Salvador Breed, TNO, VPRO Medialab
photo by Noortje Knulst

In 2020 brengt het museum een indrukwekkende tentoonstelling over vernieuwend en divers kleurgebruik, waarin heden en verleden met elkaar worden verbonden. Het inspirerend kleurgebruik van Jan van Eyck vormt het uitgangspunt voor een selectie nationale en internationale designers. Wat hen bindt is hun affiniteit met ‘kleur’. Een aantal van hen bekent kleur met nieuw werk dat in de historische salons zal worden getoond. Die worden voor deze expo omgevormd tot belevingskamers.

De rondleiding vertrekt van de gelaagdheid van het werk van Jan van Eyck met focus op het kleurgebruik. Ontdek hoe sommige designers vooral werken vanuit een onderzoeksmatige benadering van kleur, terwijl anderen meer geïnteresseerd zijn in kleur en perceptie. Hoe werken licht, materiaal, techniek en ruimte in op kleur? In de experience rooms laten we je ten slotte kleur beleven: je ruikt, voelt, hoort en proeft het!

Reserveer nu

Lina Bo Bardi & Giancarlo Palanti. Studio d’Arte Palma 1948-1951

Lina Bo Bardi MASP chair
Italiaanse vormgeving na Lina Bo Bardi

De werken van de Italiaans-Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi uit de periode 1948-1951 staan centraal in deze rondleiding. We focussen op de ontwerpen van de Studio d’Arte Palma, die ze samen met de Italiaanse architect Giancarlo Palanti oprichtte.

Aansluitend belichten we ook werk van andere Italiaanse ontwerpers vertegenwoordigd in de collectiepresentaties. Wie zijn de designers die na Bo Bardi het Italiaanse design gestalte gaven? Franco Albini, Carlo Scarpa, Gio Ponti, Ettore Sottsass, Aldo Rossi, Alessandro Mendini, Gino Sarfatti, Giancarlo Mattioli, Joe Colombo, Gebr. Castiglioni, Enzo Mari, Guglielmo Poletti, Gaetano Pesce, Lino Sabatini, …

Reserveer nu

Vrouwen in een mannenwereld

De Italiaans-Braziliaanse architecte Lina Bo Barda staat centraal in deze rondleiding, dit naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Lina Bo Bardi Giancarlo Palanti. Studio d'Arte Palma, 1948-1951’. We focussen op haar ontwerpen voor Estudio d’Arte Palma, die ze samen met de Italiaanse architect Giancarlo Palanti oprichtte. 

Aansluitend belichten we ook werk van andere vrouwelijke ontwerpers vertegenwoordigd in de collectiepresentaties. Wie zijn deze ondernemende dames? Christa Ehrlich, Nanny Still, Hella Jongerius, Wieki Somers, Sofie Lachaert, Martine Gyselbrecht, Elisabeth De Saedeleer, Martine Bedin, Tania De Bruycker, Nathalie Dewez, … Vrouwelijke ontwerpers staan niet langer in de schaduw van hun mannelijke collega’s!

Reserveer nu

Object Stories

Stoelen Object Stories
Hoogtepunten in de nieuwe collectiepresentatie

Geen chronologisch verhaal, geen les stijlgeschiedenis, maar een rondleiding waarbij je kennis maakt met highlights. Ontwerpen van Van de Velde, Hoffmann, Lalique, Eysselinck, Eames, Van Der Meeren, Rams, Mendini, Van Severen, Bakker, Unfold,… passeren de revue.

Reserveer nu

Door vrouwen, voor vrouwen

Vrouwelijke designers komen de laatste decennia gelukkig meer en meer in de spotlight. Namen als Christa Ehrlich, Ray Eames, Martine Gyselbrecht, Hella Jongerius en Tania De Bruycker zijn tegenwoordig vaste waarden geworden. Daarnaast wordt er in deze rondleiding ook aandacht besteed aan objecten die specifiek voor dames zijn ontworpen.

Reserveer nu

Pianobank
Commissions & Commissioners

Onze nieuwe collectiepresentatie Object Stories geeft objecten een podium. Stuk voor stuk vertellen ze hun eigen verhaal en geven ze wat van hun betekenis vrij. De Commissions & Commissioners rondleiding vertrekt vanuit de opdrachtgever en toont hoe een designer omspringt met de briefing die hij kreeg. De ene designer volgt naadloos de opdracht, de ander helemaal niet. Net dat spanningsveld lichten we uit.

Reserveer nu

Curiosity

Object Stories, onze nieuwe collectiepresentatie, vertelt vijf verhalen van tien doordacht gekozen objecten. Tijdens de rondleiding Curiosity focussen we op die stukken die je net wat nieuwsgieriger maken. Design dat de verbeelding prikkelt, waar je even bij stilstaat door een vreemde vorm of verrast bent door een niet-alledaagse functie. Dompel jezelf onder in verwondering.

Reserveer nu

Juicy Salif Object Stories
Making Matters Object Stories
Making Matters

Kijk eens vanuit technische hoek naar de objecten uit onze nieuwe collectiepresentatie Object Stories. Making Matters focust op het materiaal en staat stil bij technische sleutelmomenten in de geschiedenis van design: de introductie van kunststoffen en 3D-printen bijvoorbeeld. Maar ook de traditionele technieken komen aan bod. Zo worden die dagelijkse objecten om je heen plots een stuk interessanter.

Reserveer nu

Responsible Objects

Designers met een doel, een hart of met zin om de wereld te verbeteren komen aan bod tijdens de rondleiding Responsible Objects. We vertellen hoe designers hun ontwerpen openstellen voor het grote publiek, hoe design hand in hand gaat met ecologie en doordacht ontwerp een impact kan hebben op ieders persoonlijke leven.

Reserveer nu

Maarten Van Severen & Co

Maarten Van Severen & Co rondleidingen
Het wilde ding

Maarten Van Severen is een designlegende. Twee decennia lang verbaasde hij de wereld met zijn strakke ontwerpen. Maar waar haalde de man zijn inspiratie? Ontdek het met een gids in onze collectiepresentatie Maarten Van Severen & Co. Het wilde ding. Zo leer je ook meteen de kunstenaars, designers en architecten kennen die zich lieten beïnvloeden door Van Severens uitgebreide repertoire.

Reserveer nu

Meer rondleidingen

Er zit wat achter

We zitten uren per dag op een stoel en toch staan we er zo weinig bij stil. Het ding lijkt soms zo banaal maar toch steekt er zo veel meer denkwerk achter. Tijdens deze rondleiding ontdek je de verhalen van stoelendesigners; welke vraagstukken ze tackelen, hoe ze denken over ergonomie en waarom ze kiezen voor bepaalde materialen. Een ware stoelendans.

Reserveer nu

Opgeborgen staat netjes

Zoveel moois, maar waar laat je het allemaal? Voor je snuisterijen is er de vitrinekast, voor pralines zijn er zilveren bonbonnières en etensrestjes berg je best op in een glazen dekseldoos van Wagenfeld. Wat denk je van suiker in een blinkend kooitje? Kortom, een boeiende ontdekkingstocht over orde brengen in de wanorde.

Reserveer nu

Wara Zanini rondleiding glashelder
Glashelder

Wist je dat er in Gent naast het Glazen Straatje ook een stevige glascollectie bestaat? Bij ons! Het gesmolten mengsel van zand, kalk en soda is multifunctioneel. Van fel gekleurde vazen tot mooi gevormde glazen. Ontdek op deze rondleiding prachtige ontwerpen van Léon Ledru voor Val Saint-Lambert, een indrukwekkende coupe van Unfold of een kleurrijke vaas van Ettore Sottsass.

Reserveer nu

Andere reservaties

in groep zonder gids online
+32 9 210 10 75
in groep met eigen gids online
+32 9 210 10 75
kansengroepen online