Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
bekijk de tijdlijn
RONDLEIDING

10 jaar Muller Van Severen

In dialoog met de collectie

‘We hebben collectie­stukken geselecteerd van­uit een soort ziels­verwant­schap. Stukken waar­van we aan­voelen dat de makers een visie met ons delen, doorheen de geschiedenis.’

Fien Muller & Hannes Van Severen

Muller Van Severen kregen carte blanche om een installatie te creëren met de uit­­zonderlijke collectie van het museum. Hun intuïtieve en eclectische selectie gaat in dialoog met eigen werk.

De installatie werd met aandacht voor harmonie en proportie speciaal voor deze tentoonstellings­­ruimte ontworpen. Ze is op­­gebouwd uit verticale stroken papier, die als een ­architecturale compositie de ruimte definiëren. De vloeiende, gedrapeerde vormen en de kleuren van het papier verwijzen naar terug­kerende elementen in het oeuvre van Muller Van Severen. Papier refereert ook aan het belang van schetsen, prototypes en maquettes in karton of papier in hun creatie­proces.

De ruimtelijke installatie heeft een eigen identiteit, maar draagt tegelijk ook de object­­scènes. Die zijn samen­gesteld uit collectie­­stukken van het museum en eigen werk: geen ­realistische interieur­­taferelen, maar composities van voor­werpen uit verschillende periodes. Muller Van Severen selecteerden de stukken op basis van ziels­­verwantschap. Ze herkennen er een­zelfde visie en manier van werken in, en een ontwerp­­attitude die aan­sluit bij hun praktijk.

Ook het interieur van hun woning en atelier bestaat uit objecten en meubels uit verschillende periodes, die ze bedacht­zaam combineren met eigen werk. Elke scène is een evenwichts­oefening, een compositie van kleur, vorm en materie die inzicht biedt in de manier van kijken van het ontwerpers­­duo.